Muntele – şansa la viaţă a oamenilor din Valea Jiului ! – declarație politică

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Uniunea Europeană şi ONU sărbătoresc, din anul 2003, la data de 11 decembrie, “Ziua Internaţională a Muntelui”, cu scopul de a informa populaţia în legătura cu importanţa munţilor pentru viaţă, în general, dar şi ca sursă de materii prime ori zone pentru recreere şi turism. România, ca parte a Uniunii Europene, consider că trebuie să se ralieze acestui demers civic.

În acest context, vreau să vă readuc în atenţie faptul că, pentru mine şi pentru concitadinii mei din Valea Jiului, muntele are o semnificaţie mult mai puternică. Pentru noi, cei din Valea Jiului, muntele reprezintă aproape totul. Întreaga viaţă socială şi economică pulsează, în cele 6 localităţi ale acestei regiuni, în jurul munţilor care înconjoară frumoasa Vale a Jiului. Mai întâi, muntele a fost “casa” primilor păstori care au populat cătunele dintre Jii, punând bazele aşezărilor de astăzi. Tot muntele este cel care a dat şansa la dezvoltare a regiunii, odată cu descoperirea şi exploatarea zăcămintelor de huilă. Astăzi, munţii Parâng, Retezat, Vîlcan şi Şureanu care înconjoară spectaculoasa regiune turistică a Văii Jiului, constituie principala oportunitate pentru un viitor mai bun al oamenilor din Petroşani, din Petrila, din Aninoasa, din Vulcan, din Lupeni şi din Uricani.

Stimaţi colegi,

Munţii de cărbune din Valea Jiului reprezintă încă o bogăţie a acestei ţări, pe care nu am învăţat să-i preţuim încă la justa lor valoare. Aceşti oameni bravi şi destoinici care sunt minerii, continuă să lucreze în condiţii nedemne de vremurile pe care le trăim, riscându-şi zi de zi viaţa în măruntaiele munţilor pentru a scoate la lumină cărbunele care constituie garanţia independenţei energetice a României. Faţă de aceşti oameni, faţă de dăruirea lor, avem şi noi, oamenii politici, datoria de a face tot ceea ce ţine de noi pentru ca activitatea din mineritul Văii Jiului să fie una pe măsura eforturilor depuse de mineri.

Pentru ca muntele de cărbune din Valea Jiului, acest dar al lui Dumnezeu pentru România, să poată fi exploatat în continuare, în condiţii de siguranţă pentru mineri şi în deplin respect faţă de mediul înconjurător, Guvernul României are datoria să acorde atenţia cuvenită, pe care de altfel şi-a asumat-o în repetate rânduri, faţă de acest sector de activitate.

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Nu doar pentru oamenii din Valea Jiului, ci pentru întreaga ţară, Munţii Carpaţi reprezintă o nepreţuită comoară, o perlă a turismului european şi mondial. De câţiva ani buni, comunitatea locală din Valea Jiului şi statul român au demarat un amplu proiect menit să pună în valoare munţii din jurul Văii Jiului şi să aducă staţiunile de aici la standardele pe care le implică un turism de calitate, de clasă europeană, capabil să atragă turişti şi să asigure astfel, o alternativă de dezvoltare a acestei regiuni frumoase care este Valea Jiului. Graţie investiţiilor Ministerului Turismului care au început, încă din anul 2007,  odată cu demararea programului naţional “Schi în România”, trei dintre cele mai frumoase destinaţii turistice de iarnă – Parâng, Straja şi Pasul Vîlcan – au cunoscut o dezvoltare rapidă şi spectaculoasă. Din păcate, investiţiile prevăzute în programele de dezvoltare a domeniilor schiabile din cadrul acestor staţiuni nu au fost încă finalizate, criza economică prin care a trecut şi ţara noastră generând sistarea finanţărilor pentru toate proiectele de dezvoltare turistică derulate în Valea Jiului.

Dincolo de această sincopă, mesajul pe care oamenii din Valea Jiului m-au rugat să vi-l transmit, dumneavoastră şi membrilor Guvernului, este acela că PROIECTELE DE DEZVOLTARE A TURISMULUI MONTAN DIN VALEA JIULUI TREBUIE SĂ CONTINUE şi trebuie să fie finalizate cu succes. O dovadă în acest sens este, spre exemplu, efortul uriaş pe care autorităţile de la Petroşani l-au făcut pentru punerea în funcţiune a unei noi instalaţii de telescaun în zona de schi a staţiunii Parâng. Fără continuarea programului guvernamental privind dezvoltarea domeniilor schiabile din Valea Jiului, lucrurile nu vor putea însă evolua conform aşteptărilor pe care le au localnicii şi turiştii, deopotrivă.

De aceea, vă invit stimaţi colegi, în această zi pe care întreaga lume o dedică Muntelui, să vă alăturaţi celor care susţin punerea în valoare a bogăţiei montane de care dispune România şi la noi în Valea Jiului. Personal, voi cere Guvernului să cuprindă în bugetul anului 2015 fondurile necesare pentru finalizarea investiţiilor din Parâng, din Straja şi din Pasul Vîlcan şi chiar pentru demararea unor investiţii noi, la Petrila şi Uricani, acolo unde potenţialul de dezvoltare a turismului montan este la fel de mare.

Vă invit, doamnelor şi domnilor miniştri şi deputaţi, să vă alăturaţi nouă celor din Valea Jiului şi să înţelegeţi că, nu doar pentru noi, ci pentru întreaga ţară, muntele înseamnă, la urma-urmei… VIAŢĂ !

Vă mulţumesc !

MONICA IACOB-RIDZI

Deputat UNPR

Comments are closed.