Sunteti in cautarea unui notar din Iasi, si un cost cat mai accesibil este prioritar pentru Dvs?

Prin intermediul formularului de mai jos puteti obtine cea mai buna oferta de pret de la 5 notari locali cu ajutorul platformei Expert24. Gratuit, usor si avantajos – Doar completati formularul si veti primi rapid oferta.

(*:completarea formularului nu produce nici o obligatie pt Dvs, ci constituie doar o cerere de oferta – puteti oricand sa solicitati oferte de pret de la alti prestatori)

 

Formular cerere de oferta

 

 

Obtineti rapid cotatie de pret de la notari si cabinete notariale din Iasi

 

 

  • Alegeti propunerea care se aliniaza cu bugetul alocat de Dvs
  • Obtineti oferta gratuit si fara vreo obligatie
  • Economisiti bani, timp si efort
  • Primiti oferta rapid

 

 
 

Desi in cele mai multe cazuri nu vrem sa cheltuim in plus, pot aparea cazuri cand reglementarile legale ne determina sa apelam la serviciile unui notar public Iasi. In cele mai multe situatii vom merge in aceasta directie atunci cand achizitionam sau vindem o locuinta sau un imobil. Mai exista momente in care va fi necesar sa folosim serviciile unui astfel de profesionist, de exemplu cand intram in posesia unei donatii, luam parte intr-o mostenire sau incheiem o tranzactie importanta.

Scopul articolului acesta este de a va pune la dispozitie informatii de care veti avea nevoie in tot ceea ce priveste relatia dintre client si notar. Este vital sa cunoastem faptul ca acesta este obligat sa fie impartial, si trebuie sa controleze legalitatea unor contracte de vanzare-cumparare – inainte de a le autentifica sau de a legaliza documente, astfel incat exista si situatii in care acesta poate refuza sa execute un demers.

Activitatea acestor profesionisti este reglementata prin Legea cu numarul 36, publicata in 12 mai 1995, impreuna cu modificarile si completarile ulterioare .

Cel mai important aspect

Asa cum am specificat de la inceput, rolul de baza al unui notar este de a verifica legalitatea actelor prezentate, a unei tranzactiei care urmeaza sa aiba parte si de a se asigura ca legea este respectata pe intreaga durata a operatiunilor. De asemenea, el este obligat sa se asigure ca toate partile implicate au inteles complet informatiile transmise pe baza documentelor, si ca vor sa semneze, fara a fi obligati de cineva.

Avand in vedere ca prestatorul a urmat cursurile unei Facultati de Drept, acesta are obligatia de a avea informatiile adecvate din punct de vedere legal pentru a putea raspunde in toate situatiile de natura juridica. Este vital ca in momentul in care aveti nelamuriri cu privinta la anumite aspecte, sa cereti informatii aditionale de la prestator, si sa nu mergeti mai departe atat timp cat nu intelegeti imaginea de ansamblu.

Este recomandat sa adresati cateva intrebari aditionale, si sa pricepeti in profunzime etapele care urmeaza, asa incat sa nu aveti neclaritati, sau sa aveti impresia ca sunteti defavorizat. Notarul trebuie sa prezinte un comportament impartial, si sa ia toate deciziile in conformitate cu prevederile legale.

Modul de reglementare al activitatii unui birou notarial conform legii

Este foarte important sa aveti la cunostinta ca notarul nu detine dreptul de a finaliza toate tipurile de acte, si este constrans de catre lege sa nu duca la bun sfarsit un anume demers in momentul in care observa ca acesta nu respecta legile care sunt in vigoare. In cazul in care un document nu respecta legislatia sau alte obiceiuri morale si profesionistul duce la bun sfarsit procedura, acesta poate fi anchetat de catre cei care au acest drept in justitie, si rezultatul poate conduce la un dosar penal.

Tipurile de acte care pot fi intocmite la un cabinet notarial

Acum ca am expus modalitatea in care trebuie sa actioneze un profesionist din acest domeniu, si ce obligatii si drepturi are acesta, vom prezenta si inscrisurile pe care acesta are dreptul sa le intocmeasca.

Asadar, un notar Iasi are dreptul de a examina autenticitatea semnaturilor prezentate, si de a le legaliza, de a verifica si legaliza sigilii, de a hotari daca pentru un inscris se poate da data certa, de a legaliza traduceri si copii dupa inscrisuri, de a certifica diferite fapte, de a elibera diferite tipuri de procuri, de a intocmi si pastra testamente, de a realiza mosteniri, de a pastra inscrisuri, documente si acte in siguranta, si nu in ultimul rand, de a elibera duplicate, la cerere, dupa documente ce au fost intocmite in trecut.